Marie-Louise Ekmans utställning på Bohusläns museum 2016

Norra Hallands Konstförening – Vårens konstresa

Norra Hallands Konstförening, med Boris Svenbring som färdledare, var på sedvanlig vårresa den 10 april 2016. Denna gång gick färden till Bohusläns museum i Uddevalla och Konstnärernas Kollektiv-verkstad (KKV) i Gerlesborg med fika på Gerlesborgsskolan, en skola som grundades av Arne Isacsson 1944. Han var en av Sveriges mest kända akvarellister och konstpedagoger och gick bort i september 2010.

På Bohusläns museum såg vi Marie-Louise Ekmans spännande utställning: ”Konst och film” med konst huvudsakligen från 1970 -80-talen. Filmerna som visades har inte tidigare visats även om de spelades in under 80-talet. Planer finns nu på att sätta samman dessa humoristiska och samtidigt spännande korta filmer till en långfilm. Tack vare en mycket kunnig och stimulerande guide, Birgitta Åhlund, upptäckte vi saker i M-L Ekmans måleri som vi kanske inte annars hade uppmärksammat. Birgitta pekade särskilt på de referenser Marie-Louise har använt sig av i sitt måleri. Samtidigt såg vi att Marie-Louise Ekman varit föregångare för många av dagens målare, som exempelvis Jens Fänge, särskilt vad gäller färgskalan. I utställningen presenterades också arkivmaterial från M-L Ekmans arbetsprocess med film, scenografi, korrespondens och kulturdebatt. 1984 blev Marie-Louise Ekman den första kvinnliga professorn på Konsthögskolan i Stockholm, där hon senare också var rektor och under 2009-2015 chef för Dramaten.

Efter visningen åt vi en god lunch på Restaurang Kajkanten på Bohusläns museum. Vi fortsatte sedan till Konstnärernas Kollektiv-verkstad i Gerlesborg. Här ges yrkesverksamma konstnärer möjlighet att använda professionellt utrustade verkstäder för olika tekniker och material. Samtidigt slog det oss hur enkelt allting var – säkerhetsutrustning lyste exempelvis med sin frånvaro!

Vi delade upp oss i två grupper då vi var många, drygt 40 resenärer. Den ena gruppen guidades av stenkonstnär Lars Hansson som visade oss färdiga skulpturer och verk under arbete. Vi förstod rätt snart att det inte är så enkelt att hugga i sten och få fram dessa otroligt vackra stenarbeten. I huvudsak används traditionella handverktyg och luft- och elverktyg för att forma, slipa, polera, såga, borra, klyva, etc. Medlemmarna ställde engagerat många frågor i stengården.

Eva-Maj Eliasson guidade oss bland annat i stora grafiksalen där vi fick se hur en grafikprocess går till. Föreningen köpte också ett fint konstverk till konstlotteriet av Eva-Maj.

Vi avslutade dagen med kaffe/te och fralla på den vackert belägna Gerlesborgsskolan.

På hemvägen hade vi ett lotteri där en konstnärsbiografi av Elli Hemberg, 1896-1994 utgjorde pris liksom Birgitta Rudbergs bok: Elli Hemberg – en sökare, Samba.

Kl 18.00 var vi åter i Kungsbacka efter en härlig dag tillsammans, vi konstvänner i Norra Hallands Konstförening.

 

Lisbeth Hedelin, Ordförande i Norra Hallands Konstförening