Konst- och Operaresa till Oslo 7-8 maj 2022 blev lyckad! Tack alla medresenärer!

När:
2022-05-07 kl. 07:00 – 2022-05-08 kl. 20:00
2022-05-07T07:00:00+02:00
2022-05-08T20:00:00+02:00
Var:
Munchmuséum Oslo
Edvard Munchs Plass 1
0194 Oslo
Norge
Kontakt:
Norra Hallands Konstförening
+46705911187

NHKF besökte Nya Munchmuséet i Björvika och även Astrup Fearnley Museum of Modern Art för att ta del av dess nationella och internationella samtidskonst. På Oslo Opera såg ”Barberaren i Sevilla”!

Oslo hade mycket intressant att erbjuda, mest aktuellt är det nya Munch-muséet i Björvika, och vi fick en suverän genomgång av utställningarna av Munchs verk. Med audioguidningsapparater kunde vi som lyckades manövrera dessa ta till sig information om verken. Vi andra fick läsa texter bredvid verken eller bara njuta av dessa fantastiska verk. Vi fick också en guidad tur av den norska arkitektfirman Snøhetta AS spektakulära operabyggnad.

Vi besökte även Astrup Fearnley Museum of Modern Art längst ut på Tjuvholmen. Vi fick där två enastående guider och sent kommer i alla fall jag, Lisbeth Hedelin, att glömma vad vi där fick uppleva av mycket intressant samtidskonst.

På hemresan gav Ingalill Nellemark oss ett antal frågor att besvara. En del av frågorna var relaterade till vad vi hade fått uppleva under resan.

Under besöket på Munch kunde vi ta del av mycket information om Edvard Munch (1863-1944). Muséet har världens största samling av Munchs verk, och har i dagsläget iordningställt 26 000 av dem. Det är verk i tempera och olja – ofta målade på papper (minns ni vad ni tyckte om tavlor som är målade på papper när ni såg Hedvig och Sunniva Ingvarssons utställning!). I samlingen finns dessutom original fotografier, tryck och litografier samt många tusen texter och brev. Muséet har gjort många av dessa verk tillgängliga i ett digitalt arkiv.

Kvällen fortsatte med en lättsam operaföreställning ”Barberaren i Sevilla” på Oslo Operan, som ligger strax intill Munchmuséet. Det är en italiensk opera i två akter med musik av Giacchino Rossini och libretto av Cesare Sterbini efter Pierre Baumarchais´ pjäs ”Barberaren i Sevilla”. Operan hade urpremiär på Teatro Argentina i Rom den 20 februari 1816 med tonsättaren själv som dirigent. Det blev ett fiasko, men sedan kom de stora framgångarna. Vi alla njöt av föreställningen.

Kvällen avslutades på hotellet med ett glas vin.

Dag två besökte vi Astrup Fearnleys Museum of Modern Art, ritat av den italienske arkitekten Renzo Piano. Muséet ligger på Strandpromenaden 2, längst ut på Tjuvholmen.

Astrup Fearnley Museum of Modern Art är ett privatägt konstmuseum. Muséet öppnades 1993 och har en betydande samling norsk och internationell samtidskonst, med verk av bland annat Francis Bacon, Andy Warhol, Anselm Kiefer, Gerhard Richter, Bruce Nauman, Cindy Sherman och Damien Hirst.

De konstverk vi fick ta del av under mycket bra guidning fick oss att fundera över estetik och politik, identitet, sexualitet och våld samt om förlust, tro och tillhörighet. Samlingen som den nu visas varar till den 30 december 2022.

Tack alla medresenärer för att ni med glatt humör orkade med hela resan!